Szukasz prostego przepisu, który zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta? Spróbuj przepisu na ciasto marchewkowe Kwestia Smaku, którego prosta receptura pozwoli nie tylko powrócić do smaków dzieciństwa, ale także zachwyci Twoich bliskich.
Proste składniki na ciasto marchewkowe Kwestia Smaku
Prawdopodobnie wszystkie składniki, których potrzebujesz, by przygotować ciasto marchewkowe, znajdują się już w Twojej lodówce. Podstawowym składnikiem będzie oczywiście marchewka, ale oprócz tego przydadzą się również jajka, cukier puder, olej roślinny, siekane orzechy włoskie, ananas lub jabłko, wiórki kokosowe, mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon i sól. Do przygotowania polewy potrzebujesz jedynie odrobiny serka kremowego, masła i cukru pudru.
Połączenie składników na ciasto marchewkowe Kwestia Smaku nie zajmie Ci wiele czasu, czas pieczenia wynosi natomiast około jednej godziny.
Do czego podawać ciasto marchewkowe?
Ten rodzaj ciasta sprawdzi się w wielu sytuacjach: to idealne ciasto na podwieczorek lub niezapowiedzianą wizytę teściów. Ciasto marchewkowe jest uwielbiane przez dzieci, dlatego spokojnie możesz dołączyć je do drugiego śniadania.
Dzięki prostym składnikom, które niemal zawsze są pod ręką, możesz przygotować efektowny i smaczny deser bez poświęcania mu wielu godzin pracy. Plusem ciasta marchewkowego jest też to, że zawsze się udaje i nie trzeba posiadać dużego talentu kulinarnego, by poradzić sobie z jego przygotowaniem. Możesz bezpiecznie przechowywać to ciasto w lodówce jeszcze przez 2-3 dni po upieczeniu: podobno wtedy smakuje najlepiej!
— 21 stycznia, 2021